Amazon kommer till Sverige och detaljhandeln kommer att överleva konkurrensen. Jag är mer oroad över sömngångarna bland svenska B2B-företag.

När Facebook byggde en datorhall valde man Luleå för närheten till elkraft och kylmöjligheterna.  Därför har jag svårt att tro det är datacenter som Amazon ska bygga på tre platser i Mälardalen. Tomten står redan klar för Amazons ”datacenter” i Eskilstuna Logistikpark. Räkna med att Amazon kommer att bygga ett lager och inget annat på den 200 000 kvadratmeter stora tomten centralt placerad i det befolkningstäta Mälardalen.

Byggstarten kan ske redan till sommaren och lagom till julhandeln 2018 kan Amazon vara i full gång med att skicka paket till svenskarna från gnällbältets innersta – mindre än två timmar från flera av Sveriges största städer. Kanske hinner Amazon också med att köpa Bokus eller varför inte Mathem för att få en flygande start på en marknad där Amazon redan är den mest besökta näthandeln.

Svensk detaljhandel är rustade för att möta den formidabla motståndaren Amazon. De flesta större kedjorna har ett omnikanalerbjudande och väl intrimmade e-butiker. Många renodlade svenska e-handlare håller internationell klass.

På B2B-sidan ser det annorlunda ut. Trots Sveriges stolta handels- och industritraditioner fortsätter de flesta B2B företagen sin zombiewalk mot en framtid där inköpare tröttnat på att köpa insatsvaror enligt den gamla modellen med ute- och innesälj samt hemliga prislistor och ologiska rabattstrukturer som växt fram under decennier.

Privat handlar inköparna sedan årtionden på nätet och de drar sig inte längre för att köpa extremt billiga julklappar direkt från Kina. De har säkert inget emot att spara pengar genom att handla allt på jobbet från transparenta webbshopar.

Därför borde alla svenska B2B företag frukta det som kommer efter etableringen av Amazon i Sverige. Amazon Business som låter företag sälja till företag med full pristransparens i USA, Tyskland, Storbritannien, Indien och Japan kommer att slå så mycket hårdare bland B2B företag när det kommer till Sverige, eftersom de flesta B2B företag lever kvar i prislistornas tid.

Lämna inte bollen åt Amazon att bestämma ditt företags framtid. För Amazon ser främst till Amazons bästa.