När detaljhandeln spekulerar om när Amazon kommer att etablera sig i Sverige, har e-handelsjätten registrerat en filial till sin B2B-verksamhet Amazon Business. Och Amazon Business kommer att skaka om B2B-företagen mer än Amazons konsumentförsäljning kommer att påverka detaljhandelsföretagen.

Amazon Business har i september etablerat en ny svensk filial. Det handlar om företagsplattform Amazon Business, som finns i åtta länder och årligen omsätter 90 miljarder kronor, enligt DI Digital.

Amazon Business har lyckats göra B2B-handeln lika smidig som konsumentköp, med hjälp av konsumentfunktioner som produktrecensioner, Amazon Prime och chattar. Dessutom erbjuder Amazon Business vanliga företagskrav som konton för flera användare och möjligheter för chefer att godkänna köp som anställda genomfört.

Den svenska filialen registrerades den 13 september i år. Bolaget driver den europeiska delen av e-handelsjättens växande plattform för företagsförsäljning, B2B, Amazon Business.

”Företagets ändamål är att köpa in produkter av alla slag från Amazon-bolag och tredjepartsförsäljare, för att sälja och distribuera dessa till företagskunder på alla hemsidor som tillhör Amazon-gruppen”, står att läsa i bolagshandlingar från Luxemburg.

Svensk detaljhandel är rustade för att möta den formidabla motståndaren Amazon om de kommer till Black Friday i november eller nästa år. De flesta större kedjorna har ett omnikanalerbjudande och väl intrimmade e-butiker. Frakterbjudandena blir allt bättre med snabba hemleveranser med bra appstöd. Många renodlade svenska e-handlare håller internationell klass och lyckas också bra utanför Sverige.

På B2B-sidan finns det företag som etablerat moderna lösningar, men många företag vill fortsätta att sälja som del gjort sedan 1950-talet med traditionella säljare, hemliga prislistor, rollupps och mässor. Detta trots att en ny generation köpare med andra krav på digitala kanaler håller på att ersätta gamla kunder som känner säljarna vid förnamn sedan årtionden.

Amazon Business, som låter företag sälja till företag med full pristransparens i USA, Tyskland, Storbritannien, Indien och Japan, kan snabbt etablera sig i Sverige och förändra hur företagen köper av varandra. Kanske är det redan för sent att anpassa sig.