En allt större andel konsumenter som söker efter produkter, väljer att leta direkt hos marknadsplatser som Amazon framför att söka hos Google.

I USA har Amazon blivit sökmotorn där kunderna startar sin digitala köpresa. Över hälften av de amerikanska konsumenterna (55 procent) går först till Amazon när de letar efter produkter. Förra året var andelen 44 procent, enligt en rapport från personaliseringsplattformen BloomReach.

Bara 28 procent av de amerikanska konsumenterna startade sin shoppingresa på en vanlig sökmotor. En minskning med 6 procentenheter sedan 2015.

Amazon har inte alls samma dominanta position i Sverige som i USA, Tyskland och Storbritannien. I Sverige säger 82 procent att Google är ett viktigt researchverktyg inför ett köp, enligt E-barometerns årsrapport 2015. Men om Amazon skulle satsa på Sverige skulle detta snabbt kunna ändras. Amazon är redan, trots avsaknaden av lokalisering, Sveriges tredje mest besökta nätbutik efter Ebay och Tradera, enligt statistik från Amazons egen statistiktjänst Alexa,

Konsultfirman Econsultancy menar att Google kommer att tvingas starta en marknadsplats liknande Amazon för att inte tappa annonsintäkter i framtiden. Större delen av Googles inkomster är annonsintäkter från näthandlare.

Google har lanserat produktsök för att försöka vända strömmen av shoppare tillbaka till sökmotorn. Men konsultfirman Econsultancy tror att det är nödvändigt för Google att skapa en marknadsplats liknande Amazon för att behålla sitt grepp över marknaden.

Problemet är att Googles viktigaste annonsprodukt Google AdWords är för komplicerad för annonsköparna. En dynamisk auktionsbaserad prissättning gör det svårt att förutse kostnaderna. Då fungerar Amazons kommissionsmodell bättre så länge procentsatsen inte är för hög.

Läs mer: go.bloomreach.com