Vi var många som trodde att Amazon skulle ha lanserat en svensk sajt till Black Friday, men e-handelsjätten kom aldrig. Är hotet över? Knappast. Det hög tid att kavla upp ärmarna för att möta det framtida hotet från Amazon.

Amazon kom aldrig till Sverige till Black Friday. Själv känner jag mig lite som domedagsprofeten som lovat jordens undergång och sedan inför besvikna anhängare måste förklara att undergången kommer nog snart.

Först köpte Amazon domänen Amazon.se för en okänd summa och det ryktades om rekrytering av e-handelsmänniskor i Stockholm. Amazon ska också haft kontakt med svenska medier om att köpa medieutrymme.

I Katrineholm har jag sett Amazons serverhall från tåget. Exakt likadana byggnader finns i Eskilstuna och Västerås. I Eskilstuna har Amazon köpt 200 000 kvadratmeter mark, bredvid serverhallen finns det utrymme att bygga lager en dryg timme från Stockholm och en handfull av Sveriges största städer.

Min tes har varit att Amazon skulle lansera en svensk sajt till Black Friday, skeppa från Tyskland och med tiden bygga lager i Sverige. Men ju närmare Black Friday kom och ryktena avtog blev lanseringen allt mer osannolik.

Samtidigt har Amazons leveranser till Sverige förbättrats under året. När jag i januari beställde prylar från Amazon.de fick jag hämta paketet ett par kilometer från mitt hem från en ganska sjabbig närbutik, där paketen radades upp mellan kyldiskarna i butiken. Några månader senare hämtade jag Amazonpaket från mitt vanliga utlämningsställe – en nyrenoverad Coopbutik, några hundra meter från hemmet.

Amazon är trots avsaknad av svensk sajt en av Sveriges största näthandlare, enligt analystjänsten Similar Web. Större än både AliExpress och Wish, enligt samma analystjänst. Idag erbjuds jag dessutom fri frakt och leverans på några dagar om jag beställer från Tyskland.

Jag är fortfarande övertygad om att Amazon förr eller senare kommer att etablera ett lager i Sverige – sannolikt i Eskilstuna. Men varje kvartal som går utan etablering är en välsignelse för svensk e-handel. Våra egna e-handlare har möjligheter att fortsätta förbättra sitt erbjudande till kunderna.

Samtidigt utvecklas nya logistikkoncept, som utlämningsstället Leveriet i Stockholm och Malmö, där logistikaktörerna samarbetar kring frakt och på så sätt kan runda Amazons framtida logistikmaskin. Konceptet med den uppkopplade pallen, där företag som Ericsson och LogTrade samarbetar, gör det möjligt att öppna ett utlämningsställe i din trädgård.

I USA har Amazon över femtio procent av onlinemarknaden. Den typen av dominans har sitt pris för näringslivet och i slutändan konsumenterna. Jag tvivlar på att Amazon kommer att uppnå samma dominans i Sverige och för varje kvartal vi slipper dem, växer sig svensk e-handel allt starkare. Så det bästa vi kan göra är att lära oss av Amazon på avstånd.