Kraften i e-handel underskattas ständigt inom svensk detaljhandel. Och när Amazon kommer till Sverige kommer tillväxttakten inom e-handeln att fördubblas.

Tänk dig allt som produceras, alla tjänster och allt som köps och sälj i Sverige under ett år. Nästa år kommer Amazon i praktiken sälja varor och tjänster motsvarande den svenska bruttonationalprodukten. Amazon ökade omsättningen förra året med 31 procent till 1 437 miljarder kronor, mer än den svenska statsbudgeten.

Men i praktiken sålde de för 2 800 miljarder kronor. Omsättningen som kommuniceras i kvartalsrapporterna tar inte hänsyn till att hälften av försäljningen hos Amazon sker genom tredjepartssäljare – när de säljer något redovisas bara provisionen de betalar till Amazon inte vad kunden betalat för en vara som de köpt av tredjepartssäljaren. Sveriges BNP var 2016 4 440 miljarder kronor. Om Amazon upprätthåller samma tillväxttakt som förra året så kommer Amazon år 2019 att omsätta 4 800 miljarder kronor – mer än den svenska bruttonationalprodukten.

Mycket talar för att Amazon etablerar sig på den svenska marknaden under 2018 eller 2019. På Eskilstuna Logistikpark har Amazon köpt 200 000 kvadratmeter för att officiellt bygga en serverhall. Det blir en hiskligt stor serverhall på en av Sveriges bästa logistiklägen.

Amazon kommer att höja kundernas förväntningar på leveranserna, utbudet och servicen och svenska e-handlare kommer att hänga på i den kampen. När svenskar kan ansluta sig till Amazon Prime med fri tvådagarsfrakt och rullar ut hemleveranser i en skala vi aldrig sett i Sverige kommer våra beteenden att förändras. Jag är också övertygad om att de tekniktokiga svenskarna kommer att ta emot Amazons interaktiva högtalare, Amazon Echo, med öppna armar. Då är nästa köp bara ett röstkommando bort.

I december förra året lanserades Amazon i Australien som har ungefär lika stor andel e-handel som Sverige. En rapport från UPS hävdar att tillväxttakten för australiensk e-handel kommer att fördubblas när Amazon etablerar sig. Översatt till Sverige innebär det en tillväxttakt på 30 procent per år och mer än en fördubbling av e-handeln på tre år. Och jag kan lova att när e-handeln tar 30 procent av e-handeln kommer det innebära utslagning av butiker och shoppingcenter.

Amazon är en formidabel motståndare, men också en plattform att sälja från. Det är kanske dags undersöka Amazon som en möjlighet istället för ett hot. Vad du än gör kommer svensk detaljhandeln att förändras när Amazon kommer.