Amazon köpte förra året domänen Amazon.se för en okänd summa av en grafisk designer som haft domänen sedan 1997. Är det nu Amazon kommer till Sverige?

För att göra alla besvikna kan jag berätta att Amazon redan finns i Sverige. Amazon Web Service finns i Stockholm sedan 2011 och de har ett kontor på Stureplan. Amazon Web Service som är deras cloudtjänst, är en av Amazons mest framgångsrika grenar. Nu kommer de dessutom att öppna tre datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. Vi pratar om 50 000 till 80 000 servrar, så det är ingen liten investering.

Sedan domänköpet blev känt har det spekulerats det friskt att Amazon även kommer att etablera sin marknadsplats i Sverige. Till saken hör att Amazon år 2000 bara var tre månader ifrån att lansera i Sverige. Sedan dök aktiekursen, eller något liknande, på hemmaplan och lanseringsplanerna skrotades. Ryktena tog åter fart år 2014 när Amazon skaffade sig tillgång till svensk metadata om böcker. Det brukar Amazon ordna innan de etablerar sig på en ny marknad. Det blev inget då heller.

Personligen tror jag att Amazon skulle köpa Bokus innan de etablerade sig på den svenska marknaden. Det är inga pengar för Amazon och det skulle ge dem en ordentlig position och infrastruktur direkt.

Till saken hör att Amazon redan är den näst mest populäraste nätbutiken i Sverige, enligt en analys som CuponNation gjorde förra året. Amazon hade 28 miljoner svenska besök under en sexmånadersperiod förra året. Bara Ebay hade mer trafik, om man inte räknar annonstorget Blocket som en nätbutik. Amazon i Tyskland erbjuder idag fri frakt för svenska kunder som beställer för minst 39 euro.

Om Amazon etablerar ett svenskt logistikcentrum, skaffar svenska böcker och produkter, samt aktivt börjar bearbeta svenska e-handlare att sälja från deras plattform så skulle det bli den största förändring av villkoren för svensk e-handel sedan starten. En ny marknadslogik skulle börja växa fram i Sverige, där marknadsplatsen blir viktigare än enskilda butiker.