Google stoppar framtida Huawei-mobilers tillgång till uppdateringar av Googles operativsystem Android och blockerar tillgång till vissa Google-tjänster. Det är resultatet av de amerikanska myndigheternas svartlistning av den kinesiska mobiltillverkaren Huawei.

Äldre Huawei-modeller kommer dock att ha fortsatt tillgång till uppdateringar från Google Play. Open source-varianten av Android kan vem som helst ladda ner även i framtiden.

Att Huawei stängs av från Googles tjänster och uppdateringar kommer att knäcka Huaweis försäljning utanför Kina, tror bedömare. Huawei kommer inte bara att förlora möjligheten att uppdatera sina mobiler, även populära Google-tjänster som Google Play Store, Gmail och Youtube-apps blockas.

Bakgrunden är att Trump-administrationen har svartlistat Huawei, vilket i praktiken gör det omöjligt för företaget att göra affärer med amerikanska bolag. Även chiptillverkare som Intel Corp, Qualcomm Inc, Xilinx Inc and Broadcom Inc slutar att sälja hårdvara eller tillhandahålla mjukvara till Huawei.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-alphabet-exclusive-idUSKCN1SP0NB