Efter fem år på andra plats som viktigaste trafikkälla gick sök om sociala medier under förra året, enligt data från Shareaholic. Det är jag tacksam eftersom det ökar förutsägbarheten för alla sajtägare.

2013 gick Facebook om Google som viktigaste trafikkälla till sajter. Många företag och varumärken välkomnade utvecklingen eftersom sociala medier upplevdes som roligare än det lite torra söket där fokus hamnade på kod och metataggar istället för interaktioner.

Men en stor skillnad mellan sök och sociala medier som trafikkällor är förutsägbarheten. Trots att Google ändrar sina algoritmer runt 300 gånger om året så vet vi att Google vill ge sina användare relevant kvalitativt ämnesfokuserat innehåll.

Producerar du bra innehåll och lever upp till en handfull överblickbara krav som rätt nyckelord, unika titeltaggar och länkar så kommer du att ranka i sökresultaten om du inte verkar inom något extremt konkurrensutsatt område som exempelvis online casinos.

Ibland har Google pressat igenom nya krav som mobilanpassning, men även sajter som inte levt upp till de nya kraven har kunnat fortsätta ranka om deras innehåll håller hög kvalitet. Just nu är det kraven på https som står högst på agenda eftersom Google Chrome kommer att varna för alla sajter som saknar https i juli i år. Men det är relativt enkelt att implementera https och Google har bäddat för de framtida varningarna i två års tid och är nu glasklara med att ändringen kommer i juli i år.

Det är betydligt värre med Facebook som utan varsel vrider på sina algoritmer så att företag och influencers tappar sina större delen av sin trafik på några dagar. Så behandlar Google bara sajter som uppenbart bryter mot deras riktlinjer och då går det alltid att komma tillbaka i sökresultatet om sajtägaren börjar följa riktlinjerna igen.

Sociala medier kommer att fortsätta att vara en viktig trafikkälla, men det är en alltför osäker trafikkälla för att bygga en hel affärsidé runt. Det har blivit glasklart för Bonniers framtidsprojekt Kit.se, som byggde hela sin idé kring distribution i sociala medier. När de lanserade hade de inte ens en ingångssida. Men de har på ett år förlorat större delen av sin trafik. Hittills i år (1 januari – 21 februari) har KIT nått 79 904 reaktioner på Facebook. Samma period 2017 var siffran 194 723, alltså mer än dubbelt så hög, skriver tidningen Breakit. Antalet videovisningar har under samma jämförelseperiod rasat från 17,9 miljoner till 8 miljoner.

Ett hus bygger man från grunden och upp. Börja med en mobilanpassad hemsida som uppfyller grundkraven från Google. Skapa sedan kvalitetsinnehåll som är unikt, intressant och engagerande. Social trafik fladdrar snabbt förbi, medan Google kan fortsätta att leverera besökare vecka efter vecka på gammalt innehåll.