Som vanligt hade Apple läckt nyheten om borttagandet av 3,5 mm hörlursuttaget på nya Iphone 7 innan det stora Apple-eventet i förra veckan. På så sätt var twitterstormen redan över när ljuduttagets försvinnande blev officiellt.

Apple har aldrig varit rädda för att introducera ny teknik mot användarnas vilja. Borttagandet av 3.5 mm hörlursuttaget mildrades med en adapter samt medföljande trådlösa in-ear-lurar. Eftersom nyheten läckt tidigare hade den värsta ångan redan pyst bort i Twitter-universum.

Apple har ju redan tidigare lämnat USB-uttagsstandarden bakom sig när de införde lightning-kontakterna. Apples användare verkar acceptera företagets avsteg från standarder utan några större problem.

Vi får se om borttagandet av 3,5 mm uttaget hämmar försäljningen av Iphone 7. Apple själva måste vara lite oroliga eftersom de inte kommer att släppa några tidiga försäljningssiffror. Som användare kan ju detta vara en möjlighet att testa några av de lyxigare Android-modellerna som generellt sett är betydligt mer prisvärda.

En roligare uppdatering av Iphonen, är den extra kameran på framsidan som följer med den större 5,5 plus-modellen – en vidvinkel lins och en tele-lins. Genom mjukvara går det dessutom att zooma mellan de två linsernas fokus.

Dessutom försvinner den mekaniska hemknappen på framsidan i utbyte mot en touchknapp.

Apple har också utvecklat en egen teknik för koppla upp deras trådlösa lurar som ska vara smidigare än dagen bluetoothkopplingar.

I Sverige släpps iPhone 7 den 16 september och de olika modellerna kostar mellan 7500 och 10 000 kronor.

Nästa generation Apple Watch

Apple släppte samtidigt den andra generationen av Apple Watch med ljusstarkare skärm och 50 procent snabbare processor.

Den nya Apple Watch är dessutom vattentålig ner till 50 meters djup, men en ännu viktigare förändring är att klockan innehåller en GPS vilket gör den till en standalone löparklocka.