Vi har alla sett små bokhandlar som drivs på anonyma bakgator av entusiaster som älskar böcker. Grundarna älskar idén med en mysig bokhandel men har mindre koll på hur riktig detaljhandel fungerar. Smarta detaljhandlare gör som Pocketshop som enbart placerar sina affärer i riktiga A-lägen där det passerar tusentals människor varje dag. Eller så lägger de butikerna i köpcentrum utanför städerna och låter reklammiljonerna rulla. Så kan man tjäna pengar inom detaljhandel.

E-handel är hett. Därför presenteras regelbundet Så gör du-artiklar i alla möjliga specialtidningar där en optimist lätt kan få intrycket att det bara är att skaffa en nätbutik för 300 kronor i månaden för att sedan miljonerna ska rulla in. Jag skulle aldrig rekommendera någon som inte har en djup kunskap om produkterna han planerar att sälja eller har djupa kunskaper om hur internet och internetmarknadsföring fungerar att starta en näthandel. Bara för att det är billigt att hyra en e-handelsplattform är det inte billigt att lansera en framgångsrik e-handel.

Jag skulle tippa att det finns runt 10 000 nätbutiker i Sverige. De flesta har mycket låg omsättning. Det är sannolikt inte mer än 100 e-handlare som omsätter mer än tio miljoner kronor om året. Vad vi ser är tusentals hobbyprojekt. Exempelvis finns det massor av butiker som säljer barnkläder, betydligt fler det finns plats för på marknaden. Samtidigt är det många segment som är outvecklade där det säkert finns plats för flera framgångsrika aktörer.

Om du kan dina produkter eller vet hur man marknadsför sig på nätet så pröva gärna dina vingar på nätet. Men glöm inte att göra en ordentlig research. Det lär finnas hinder som låga marginaler, dyra sponsrade länkar, krångliga leverantörer och en marknad som kanske inte är mogen att köpa just dina produkter på nätet. Hamna inte på internetbakgator med din nya nätbutik.