En ny typ av automatiska bokföringstjänster pressar priserna på bokföring och sparar tid åt företagare.

På senare år har det kommit en rad automatiserade bokföringstjänster som utnyttjar artificiell intelligens för att automatiskt hantera och kontera intäkter och utgifter. Det finns en rad olika tjänster med olika priser och servicenivå:

  • Wint.se
  • Dooer.com
  • Bokio.se

Själv har jag bytt ut min vanliga redovisningskonsult mot tjänsten Dooer.com som har startats av den framgångsrika serieentreprenören Sami Nuri. Jag skulle tippa att min redovisningskonsult kostade runt 25 000 kronor om året, men då fixade hon min deklaration, momsredovisning och årsbokslut. Hos Dooer.se betalar jag bara 650 kronor i månaden och har dessutom minskat min egen administration.

För att sätta upp ett konto måste din tidigare redovisningskonsult rapportera in dina siffror. Men den kommunikationen sköts mellan redovisningskonsulten och Dooer. Sedan kopplar du ihop ditt bankkonto och skattekonto med Dooer med hjälp av mobilt bankID. Tyvärr fungerar bara tjänsten om du har SEB, Swedbank eller Handelsbanken.

Sedan laddar du upp fakturor du skickar ut och fakturor du tar emot. Kvitton hanteras enklast genom Dooers app. Tyvärr fungerar Android-appen i dagsläget dåligt, men på Iphonen går det bra.

Dooer analyserar sedan verifikationerna och fakturorna och bokför dem. Betalningar som ska dras från ditt bankkonto måste du godkänna via Dooer, men det är mycket smidigt.

När man satt upp sin egen lön första gången blir löneutbetalningen, förutsatt att du tar ut samma lön varje månad, en knapptryckning. Dooer sköter sedan bokföring, löneadministration, momsdeklaration, inbetalning av skatter, årsbokslut och årsredovisning. Du har också tillgång till support via chatt och mejl. Pappersverifikationer sparar du i en pärm medan digitala verifikationer räcker med att de sparas hos Dooer.

Jag måste dock fortsätta att deklarera arbetsgivaravgifter och löneskatt hos Skatteverket.

Läs mer: https://www.dooer.com/