Bankerna var sent ute med tjänster för nätbetalningar. Men med Swish har de tagit en revansch utan motstycke i betalhistorien.

Det är lätt att tycka illa om banker. De har höga räntemarginaler, stötande VD-löner och de lyckas hela tiden tjäna väldigt mycket pengar. När de får problem är det skattebetalarna som får stå för notan. Men får du problem med lånen behöver du inte tvivla på att banken kommer att jaga dig ut på gatan.

Svenska banker var tidigt ute med internetbanker och eftersom de samtidigt lade ner sina kontor blev svenskarna ett internetbankande land. Själv känner jag det som ett misslyckade att tvingas besöka ett bankkontor.

Mina internetbanker (Skandiabanken privat och Nordea för mitt företag) fungerar, men de har aldrig varit någon dröm av användarvänlighet. Jag har aldrig fått en wow-upplevelse på någon internetbank. Det är gnetigt och trist, lätt att göra fel och aldrig några oväntat bra funktioner.

Våra storbanker är i allra högsta grad en produkt av industrialismen där olika industrigrupper samlades kring olika banker. Småspararna är mest ett nödvändigt ont som envisas med att komma in på kontor.

Bankernas trögrörlighet utnyttjades när en av e-handelns stora succéer skapades. Klarna, tidigare Kreditor, utvecklade enkla säkra betalningar när den växande e-handeln behövde det som mest. Till Klarnas mytiska historia finns ögonblicket när representanter för Wallenbergsfären (SE-banken) dömde ut Klarna på en startup-tävling på Handelshögskolan i Stockholm. Bankerna identifierade inte behovet av nätbetalningar utan lämnade fältet öppet för utmanare. Idag är Klarna en internationell aktör som omsätter mer än två miljarder kronor.

Men bankernas position i samhället gör dem starka när de samarbetar. Bankerna byggde mobilbetalningssystemet Swish tillsammans för att privatpersoner enkelt ska kunna transferera pengar till andra privatpersoner. Swish kom när svenskarna i allt större utsträckning slutade använda kontanter. 51 procent av svenskarna använder Swish, vilket faktiskt är fler än Klarna (48 procent). Och Swish har nästan tredubblat andelen användare på ett år medan Klarnas tillväxt handlar om några få procentenheter, enligt rapporten Sverige Betalar.

Inom kort kommer Swish att rullas ut som betalningar i nätbutiker och då tror jag att Klarna verkligen kommer att känna av konkurrensen. I en mobil värld måste betalningarna vara extremt lätta. Bankerna fick sin revansch till slut, nu väntar vi bara på att Swish ska börja kosta pengar.