Swish visar vägen till mobila betalningar på nätet och i vanliga butiker. Snart är kontanterna borta.

På tre år har betalappen Swish fått 3,7 miljoner användare eller hälften av alla svenskar över 16 år. Idag används Swish främst till att betala gemensamma presenter, dela på restaurangräkningar eller gemensamma nöjen och betala för begagnade varor, enligt en undersökning från Swish.

Men det är också en bubblare för nätbetalningar. Swish lanserade i januari en ny lösning för e-handlare att ta betalt med Swish. Mycket talar för att Swish kommer att ersätta betalsättet direktbetalning via internetbank inom e-handeln. Swish har också blivit ett populärt sätt för föreningar att ta betalt i kaféer och serveringar. Det lär inte dröja allt för länge innan Swish blir ett betalsätt i vanliga butiker och restauranger.

Vad vi ser är kontanternas utrotning i Sverige. Jobbet, som påbörjades av korten, kommer att avslutas med populära mobila betalsätt. I Sverige motsvarar kontantmängden två procent av BNP:n – jämför det med 10 procent i USA.

Forskaren Niklas Arvidsson på KTH, som har skrivit forskningsrapporten Det kontantlösa samhället, tror att kontanterna i praktiken är försvunna inom fem år. De kommer att finnas kvar som accepterat betalmedel många år till, men få kommer i praktiken att använda dem. Och kortet kommer att krypa in i mobilen och i vissa fall helt ersättas av en app.

Det är i det ljuset vi ska se på satsningarna på mobila betallösningar som avlöser varandra: Swish, Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, danska MobilePay, Wywallet och Seqr.

Utomlands ser det annorlunda ut. När vi i Norden sköter större delen av våra betalningar elektroniskt hamnar stora länder som Spanien, Japan och Brasilien på runt 15 procent, enligt rapporten Measuring Progress Toward a Cashless Society från Mastercard. I många av världens största länder är andelen elektroniska betalningar betydligt mindre: Kina (10 procent), Ryssland (4 procent), Indien (2 procent), Thailand (2 procent), Nigeria (0 procent) och Indonesien (0 procent).

I Norden kommer kortet att krypa in i mobilen vid sidan om betalsätt som Swish som saknar ett kort i botten. I Danmark finns en liknande lösning, MobilePay, som används av 2,7 miljoner danskar. På en global nivå kan Apple Pay och eventuellt Android Pay bli ett betalsätt på bättre hotell och restauranger, men när vi reser privat kommer kontanter att fortsätta regera.