Svenska lokaltidningar satsar på målgruppsanpassad bannerannonsering med hjälp av big data-tekniker.

Svenska lokaltidningars säljbolag, Mediekompaniet, har utvecklat en teknik att analysera stora mängder information för att kunna visa banners för rätt målgrupp. Först definieras 25 olika segment, som exempelvis bilälskare, reseintresserade, sportintresserade och djurälskare, tillsammans med demografiska grupper som ålder, kön och inkomst.

I Mediekompaniets system hittar personer med samma online-beteende, läsintresse och demografiska bakgrund som de 20 000 personerna i Orvestos undersökningar. Det handlar om att vaska fram så kallade tvillingar som har samma online-beteende, läsintresse och sannolikt samma kön, ålder och inkomst.

Orvestos databas har uppgifter om 20 000 anonymiserade personers kön, ålder, utbildning och bostadsort som kombineras med kunskaper om vad dessa till exempel tycker om resor, sport eller bilar.

– Med den här målgruppsanpassade annonslösningen kan vi hjälpa våra kunder att bli ännu effektivare i sin annonsering och se till att de får en betydligt bättre effekt på investeringen, säger Martin Irborg, försäljningsdirektör på Mediekompaniet.