Att förstå användarnas verkliga syfte med sin sökning – det är och blir sökmotorernas utmaning. Google sparar idag inloggade användares sökhistoria för att bättre förstå hennes syfte. Ju djupare sökmotorerna kan gräva i användarnas sökmönster desto bättre kommer sökresultaten att bli.

Det är lätt att tro att allt går att googla – detta trots att vi alla gjort misslyckade sökningar utan önskat resultat. Den som exempelvis söker efter ett hotell på Google får sällan ett tillfredsställande svar. Istället listas mer eller mindre bra hotellbokningssajter. Den som vill hitta direkt till ett personligt, prisvärt och trevligt hotell tvingas leta utanför Google.

Problemen är många. Användaren kanske inte ens själv vet vad hon är ute efter. Sökmotorn vet ännu mindre vad sökningen ”hotel Istanbul” egentligen betyder. Hotellen har i sin tur svårt att presentera sitt innehåll på rätt sätt. Det hela kompliceras av att sökoptimerare världen över lägger ner manår på att just deras kunder ska ranka högst på åtråvärda ord.

Om nu världens smartaste hjärnor på Googles labb runt om i världen har svårt att begripa sig på användarnas syfte – hur ska då ett vanligt företag förstå sig på sina egna kunder? Fördelen företaget har är att deras målgrupp normalt är mer avgränsad än Googles användare. Men företagen utnyttjar sällan den elektronisk information de har om kunderna. Genom att studera hur besökarna rör sig på sajten, vilka sökord de kommer till sajten via, vad de intresserar sig för i ert nyhetsbrev går det att lära sig en hel del. Om företaget A besökt produktsidan B efter att ha sökt på nyckelordet C är det kanske dags att ringa upp med ett bra erbjudande.