Bristen på IT-kompetens i Sverige har fått rekryteringsföretaget Academic Works att starta snabbutbildningar i programmering.

Academy, som är en del av rekryteringsföretaget Academy Works, har tagit fram utbildningar som lovar att göra icke-kodare till systemvetare på tolv veckor. De skräddarsydda utbildningarna lär ut C# och ramverket.NET till personer som inte har kodat tidigare.

Efter den tre månader stenhårda utbildningen är eleverna garanterade jobb som konsulter inom systemutveckling eller teknisk projektledning.

Utbildningsformen har växt fram inom den amerikanska IT-branschen där metoden kallas accelerated learning. 12 veckor ska vara tillräckligt för att hinna lära sig nytt och så pass kort att eleverna står ut med det höga tempot. Vid urvalet av studenter läggs stor vikt på personliga egenskaper, motivation och fallenhet för exempelvis problemlösning. Fokus är att lära sig tillsammans och sätt kunskaperna i ett sammanhang.

– Utbildningen är för alla, oavsett vad du sysslat med tidigare. Antagningen sker sedan via tester av bland annat logiskt tänkande och kognitiv förmåga, säger Micael Holmström, vd på Academy till Dagens Nyheter.

Men det finns kritiker av upplägget med tolv veckors utbildning för något som normalt tar minst tre år att lära sig.

– Kortkurser fyller ett behov, men man ska inte inbilla sig att man klarar av att lära sig avancerad systemutveckling på tre månader, säger Peter Larsson hos Sveriges ingenjörer