EU sätter hårt mot hårt när det gäller geoblockering. Och visst är det frustrerande när playtjänster inte fungerar utomlands.

Ett läckt dokument från EU-kommissionen visar att EU vill skapa en sammanhållen digital marknad inom EU. Det betyder slutet på geoblockering åtminstone på europeisk nivå. Tidigare har EU-kommissionären Andrus Ansip krävt att geoblockering upphör.

– Det är inte bara irriterande, det är också ett tydligt exempel på något som inte borde finnas i vårt århundrade. Människor ska inte nekas tillträde till webbsidor baserat på nationalitet, var de bor eller råkar befinna sig, säger han till IDG.se.

Jag betalar 299 kronor i månaden för Visats playtjänst med sportpaketet. Därför är det rätt frustrerande att det inte går att använda tjänsten utanför Sverige. Det har till och med hänt att geoblockeringen har uppfattat en arbetsresa till Malmö som en utlandsresa eftersom hotellets bredband av någon anledning hade norskt IP-nummer.

Visst finns det en rad tjänster som relativt enkelt ger mig rätt IP-nummer, men det är knappast för alla. Jag är bekant med en del rugbyvänner som tvingas skaffa sig IP-tunnlar för att kunna följa rugby via engelska webbplatser. Om Viaplay blockar all tillgång utanför Sverige så ger Spotify mig åtminstone två veckor av tillgång utanför Sverige.

Det är så enkelt att kringgå Netflix geoblockering, ett gratisplugin i Chrome, att filmbolaget Sonys chef Keith LeGoy i ett läckt mejl hävdat att Netflix gjort det enkelt att kringgå med flit.

Samtidigt kan geoblockering behövas av säkerhetsskäl. Ofta kan man bli av med all trafik av hackerbotar bara genom att filtrera bort trafik från vissa länder österut.

Det verkar som att EU är fast besluten att skapa en sammanhållen marknad även i den digitala sfären. Och det är den enda vägen att gå. Tiden har sprungit ifrån en värld där vi får olika digitala erbjudande, beroende på vilka IP-nummer vi sitter bakom.