I sin senaste kampanj för lanseringen av nya 1-serien berättar BMW tydligt att du som användare har fått en ny digital följare.

Displayannonserna berättar redan vid första visningen att de är programmatiska. De är också helt transparenta med att de kommer följa konsumenten en tid framöver. Syftet med kampanjen är att försöka bygga en relation till sin målgrupp, med målet att de ska boka en provkörning av den nya bilen. 

Transparensen och ärligheten i kampanjen gör det hela både oskyldigt och humoristiskt. Första annonsen som visas lyder såhär: 

”Hej! Ingen tycker om en banner som förföljer en. Men. Det är en risk jag tar. Du kommer att förstå. Ambitiösa hälsningar, BMW 1-serie”. 

Efter att annonsen upprepats för konsumenten i fyra veckor, utan att hen bokat en provkörning, ser budskapet ut på följande sätt:  

“Hej min vän, Kom äntligen och provkör mig nu, så ska jag sluta tjata. Ambitiösa hälsningar, BMW 1-serie”. 

På det här sättet levererar BMW med hjälp av retargeting ett budskap löpande till samma person med humor och igenkänning. 

Fler bör använda retargeting i sin marknadsföring
Retargeting är användbart när syftet är att öka försäljning men också för att bygga upp ett varumärke. Att synas på stora webbplatser som exempelvis Aftonbladet, SvD och DI ger en stor räckvidd. Stor räckvidd i kombination med att annonserna upprepas hos konsumenterna gör att varumärket verkar större än vad det eventuellt är. Det ökar också medvetenheten om varumärket.  

När ett mindre varumärke kan visa specifikt riktade annonser på Sveriges största webbplatser, medför det en viss nivå av storhet och legitimitet.  

Undersökningar visar att kontinuerlig exponering av ett varumärke skapar ett medvetande hos konsumenter som leder till att de känner förtroende och lojalitet gentemot varumärket. Ett stort förtroende och lojalitet ökar även sannolikheten att det byggs en affärsrelation.

Utmana din marknadsavdelning eller byrå till att hitta kreativa kampanjer
Likt BMW:s kampanj gäller det att hitta kreativa lösningar och göra retargeting relevant. Det är viktigt att inte sätta upp kampanjerna som “set and forget”. Istället bör man mäta effektiviteten mellan olika annonsformat och erbjudanden för att lyckas. Rätt erbjudande och format kan vara skillnaden mellan succé och fiasko.