I princip alla som är aktiva på Twitter har fått sina inlägg gillade av unga lättklädda kvinnor. Frågan är hur länge Twitter kan överleva floden av porrbotar, troll och spam?

När Twitter kom var det ursprungliga korta formatet på 140 tecken en befrielse. Begränsningen skapade ett nytt sätt att kommunicera. Den öppna strukturen, att alla kan följa alla, är som en påminnelse om pionjärtiden när internet var socialt till sin natur. Mina egna flockar av journalister, IT-folk och e-handlare gjorde Twitter till en spännande plats för information, utbyte och debatt.

Tyvärr är det Twitters öppna struktur som gjort tjänsten till en tummelplats för porrbotar, troll och spam. Och jag ställer mig allt oftare frågan om jag inte ska ge upp Twitter? Nu för tiden är det mest porrbotar gillar mina inlägg och diskussionerna blir allt färre. När jag för några månader sedan testade att köpa räckvidd hos Twitter gav det i princip ingenting.

Twitter har tillsammans med andra sociala medier också kritiserats för att de inte slagit ner tillräckligt hårt på terrorister och extremister.

Var fjärde svensk använder Twitter då och då, men Twitter har blivit omsprungen av WhatsApp (29 procent), LinkedIn (30 procent), Snapchat (33 procent) och Instagram (55 procent) ifråga om räckvidd, enligt rapporten Svenskarna och internet 2017. Tittar vi på dagligt användande ser det ännu sämre ut för Twitter (6 procent), än för konkurrenter som Facebook (53 procent), Instagram (31 procent), Snapchat (20 procent) och WhatsApp (8 procent).

När andra plattformar har exploderat och passerat mer än miljarder användare i världen kämpar Twitter vidare kring drygt 300 miljoner användare. Ledningen har experimenterat med att öppna för fler tecken, men under Q3 2017 hade Twitter 330 miljoner användare och förlorade 199 miljoner dollar under de tre första kvartalen under 2017.

Twitter är som en gammal vän man glidit ifrån. Det finns kanske ingen anledning att göra det officiellt att man inte umgås längre. Twitter är också en sorglig påminnelse om att en allt för öppen plattform på internet tas lätt över av spam, porr, extremism och troll.