Det är ingen slump att PewDiePie blivit störst på YouTube – det blev tydligt när han sommarpratade i förra veckan.

Felix Kjellberg, alias PewDiePie, med 29 miljoner prenumeranter på YouTube, rätade ut ett par frågetecken om hur en 24-årig göteborgare kunnat bli störst på YouTube när han sommarpratade i förra veckan.

Mina egna fantasier om att ynglingen tjänade miljoner utan att anstränga sig var naturligtvis helt fel. PewDiePie arbetar 9 till 18 timmar om dygnet alla dagar i veckan. Trots att han utan problem har möjlighet att anställa en svärm av assistenter och klippare gör han allt själv. Av den enkla anledningen att det inte längre skulle vara PewDiePie om andra människor gjorde grovjobbet.

Om du mot förmodan inte hört talas om PewDiePie så spelar han datorspel medan han livligt kommenterar dem. Jag har länge funderat på hur någon kan bli störst på YouTube genom att spela spel, men PewDiePie ger mig nycklarna i hans sommarprat.

PewDiePie är som en låtsaskompis som alltid finns där. En rätt kul kompis som du spelar spel tillsammans med. Han har en stor respekt för sin följare som han kallar för Bros och han bryr sig verkligen om sina Bros.

Det är ändå fascinerande att någon som tyckte att spela spel var det enda som var roligt i livet kunde gå från vilsen chalmerist till YouTube-stjärna med miljoninkomster och vacker italiensk flickvän. Men han vågade satsa på sin dröm. När han hoppade av studierna i teknisk fysik för att spela spel på YouTube försörjde han sig genom att arbeta i en korvkiosk. Men som han sade i sitt sommarprat: ”Många misslyckas med det man inte vill göra. Då kan man ju lika gärna misslyckas med det man vill göra”.

Hur ska gammel-tv kunna konkurrera med YouTube-personligheter som PewDiePie? Om en hängiven ung man med ett headset kan bli den största på YouTube då blir det svårt för linjär-tv att hänga med.
Det är nog bara att acceptera att tv-landskapet håller på att bryta samman och det är inte Netflix utan Youtube som håller i yxan.