Marknadsförare måste bryta med dagens enkelriktade reklam.

Idag förväntar sig konsumenter interaktion istället för att översköljas av passiva budskap, enligt marknadsföraren Mitch Joel, som vill se en total omgörning av reklamen.

När den spanska erövraren Hernán Cortés nådde Mexiko 1519 undrade den utmärglade besättningen vad de skulle göra härnäst. Svaret blev att Cortez brände deras skepp för att visa att det inte fanns någon återvändo.

Mitch Joel valde en kraftfull metafor för att få deltagarna på Global Ecommerce Summit i Amsterdam att förstå att sociala medier har förändrat spelplanen för hur vi kommunicerar med kunder. När 40 procent av de amerikanska mammorna finns på MySpace finns det ingen återvändo inom marknadsföring.

– Vi har bara tagit vanliga annonser och lagt upp dem på nätet. Men idag förväntar sig konsumenter interaktion med riktiga människor, säger Mitch Joel från Twist Image i Kanada.

Mitchs blogg Six Pixels of Seperation blev utnämnd till den mest inflytelserika marknadsföringsbloggen 2006 och idag arbetar han på en bok med samma namn.

– Idag är alla internetanvändare i kontakt med alla andra. Det finns inga barriärer mellan internetanvändarna. Och marknadsförare måste utnyttja de möjligheter som finns för att kommunicera.