Googles webbläsare Chrome dominerar i världen med lite hjälp från Android, enligt Adobe Digital Index (ADI).

Chrome har länge varit största webbläsaren på många stora marknader som Brasilien, Spanien, Ryssland och Italien. Och nu går Googles webbläsare Chrome om Microsofts Internet Explorer på nyckelmarknaden USA, enligt Adobe Digital Index som hämtar data från 17 miljoner besök på 10 000 sajter i april.

Chrome har 32 procent av webbläsarmarknaden mot 31 procent för Internet Explorer i USA. Och när Chrome växer och IE tappar ligger Safari stabilt på 25 procent samtidigt som Firefox tappar.

Android och iOS dominans inom det växande smartmobilsurfandet framför Windows Mobile har gjort att de kunnat lämna mjukvarugiganten bakom sig. Och Firefox mobiloperativsystem är fortfarande marginellt på marknaden.

– Kontrollen över webbläsarna ger Google en ännu större roll i konsumenternas liv. Chrome och Android-webbläsare har inte bara Googles webbsök som standardsökmotor, Gmail och Google+ gör att konsumenterna allt längre tid är inloggade i Googles ekosystem, säger Tamara Gaffney, huvudnalytiker hos ADI.

Det ryktas dessutom om att Chrome kommer att bli standardwebbläsare hos Android.