Jag hoppas att internet ska förändra bankvärlden på samma sätt som tekniken gjort med musikbranschen, detaljhandelsvärlden och resebranschen.

De tre senaste åren har musikbranschen växt beroende på streamingtjänster som Spotify. Även om det är 600 miljoner kvar till omsättningen före fildelningen vände branschen upp och ner pekar alla siffror uppåt. Internet har i grunden förvandlat musikbranschen och även om det varit smärtsamt tror jag att musiken kommer stärkt ut ur revolutionen. Konsumenterna är de stora vinnarna med nästan fri tillgång på musik.

Resebranschen gick igenom ett stålbad efter 9/11 2001 där internet blev det självklara sättet att spara pengar på distribution. Internet var också en förutsättning för lågprisflyget som gjorde det löjligt billigt att flyga. Idag har charteraktörerna 70 procent av försäljningen på nätet. Recensionstjänster som TripAdvisor räddar resenärerna från dåliga restauranger och hotell.

Omvandlingen inom detaljhandeln är långt ifrån över. Men den totala pristransparensen har tillsammans med att nästan all tillverkning flyttat till Kina gjort att konsumenterna får allt mer för pengarna. Boende i Norrlands inland har tillgång till samma utbud som stockholmare i Stockholms innerstad.

Bankerna däremot fortsätter att plocka ut övervinster år efter år. Kundernas räntor på allt dyrare boenden ger sjuka löner till bankcheferna. Dessutom lever inga svenska internetbanker upp till mina förväntningar på en webbtjänst 2014. Innovationsnivån är skrämmande låg. Jag är irriterad varje gång jag betalar räkningar för mitt företag på Nordea. Bankerna var tidigt ute på nätet men ändå möts jag av det trista gränssnittet och bristande stödet för att förenkla rutinsysslor. Uppstickarbanken Skandiabanken, som jag använder privat, är inte mycket bättre än Nordea.

Jag skulle vilja se grundarna av betaltjänsten Klarna göra en exit och använda pengarna till att föra en i grunden ny bankupplevelse både i fråga om gränssnitt, tjänster och räntenivåer. Jag vill se flera utmanare som utgår från kunden när de bygger en ny bankupplevelse. Här finns pengar att tjäna och hjältestatus att vinna.