I Sverige har vi främst satsat på mobilsajter istället för appar. Idag är mobilsajt en hygienfaktor, men frågan är om inte appar blir det som skiljer vinnarna från förlorarna i framtiden.

Vi spenderar 30 timmar i månaden på våra appar, enligt analysföretaget Nielsen. För mig handlar det nog snarare om 30 timmar veckan. Den viktigaste anledningen att vi gillar appar är att de är betydligt mer användarvänliga än en mobil webbsajt.

Själv har jag 123 appar på min Iphone. Ett tiotal använder jag varje dag, ett tjugotal använder jag bara i specifika situationer och hälften nästan aldrig. Av världens tio mest nedladdade appar 2016 kommer åtta från Facebook och Google, enligt Nielsen. Den nionde mest nedladdande är från Apple och den tionde från Amazon.

Om inte detta är avskräckande för dem som vill bygga appar så borde kostnaderna för att utveckla en app vara det. Det kostar i snitt 300 000 kronor att bygga en app, enligt app-utvecklarna Aptin, men vill du tävla med de stora apparna handlare det snarare om fem miljoner kronor. Du måste bygga appen för både Android och iOS. Därför har de flesta svenska företag nöjt sig med att bygga en responsiv webbplats. Men när vi blir allt mer mobila börjar behovet av appar bli allt mer akut för svenska företag.

Den som studerar trafikkurvorna för e-handlare vet att mobilen redan passerat desktop som den största trafikkällan för e-handlare, enligt Saleforce Commerce cloud Index. 53 procent av besöken till nätbutikerna under Q4 2016 kom från mobiler och 39 procent från desktop. Tittar vi på antal order är andelen fortfarande högre för desktop (58 procent) än för mobilen (30 procent).

Vi håller på att närma oss punkten där en väl fungerande app blir en hygienfaktor för e-handlare som vill lyckas. E-handlare behöver inte fajtas om uppmärksamheten bland App Stores 2 miljoner appar. Istället kan de pusha dina kunder till appen via sin mobila sajt. Gärna med fri frakt som belöning för dem som installerar appen.

De som får kunderna att regelbundet använda sin app blir din belöning mer försäljning. För med en app har du helt andra möjligheter att bygga en stark relation med dina kunder.