Danska Volkswagen säljer nu en bilmodell online på nätet. I Sverige går det att beställa privatleasingbilar online.

I Sverige är det standard att göra en omfattande research online innan man beställer en ny bil. I Sverige räcker det att gå in på två sajter: Bytbil samt Blocket för att få överblick på hela bilmarknaden.

Men trots att alla bilköp påbörjas online så avslutas de normalt hos en återförsäljare. I Danmark började dock Volkswagen att sälja modellen Volkswagen Move Up 1.0 online med tio dagars leveranstid i december förra året. Det går att betala med kort eller danska MobilePay. I dagsläget handlar det bara om en modell, men tanken är att modellprogrammet ska utökas.

Hos Volkswagen i Sverige går det att beställa privatleasingbilar online, även om bilarna sedan levereras via återförsäljare. Det är avgränsat till modellerna Golf och Polo. Förra året valde 130 kunder att beställa en privatleasingbil online.

– Fördelen med leasingbilar är att de redan är specificerade och därmed går att hålla som lagerprodukter. När det gäller vanliga bilar vill svenska kunder normalt specificera dem och då blir det leveranstider på mellan två till tre månader, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige till Jajja Magazine.

Under förra året testade dessutom Volkswagen Sverige att kunder kunde beställa provkörningar online. Då kördes provbilen dit kunden ville ha den.