Datainspektionen har inlett en granskning av hur Google samlar in platsdata från Androidanvändare, efter en anmälan från organisationen Sveriges Konsumenter.

Datainspektionen hävdar att sättet som Google får tillgång till användarnas platsdata, i form av platshistorik och webb- och appaktivitet, bryter mot GDPR.  Google använder ”vilseledande design, missvisande information och manipulerar användaren vid upprepade tillfällen att tillåta konstant spårning av deras rörelser”. Detta bryter enligt Datainspektionen mot sex olika artiklar i GDPR.

– Det här är ett klagomål som lyfts fram av flera europeiska konsumentorganisationer och som potentiellt berör en stor mängd personer. Därför vill vi utreda detta för att säkerställa att Google har följt reglerna i dataskyddsförordningen, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin i ett pressmeddelande.

Datainspektionens granskning har sitt ursprung i en anmälan från konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter. Sveriges Konsumenter vänder sig emot hur Google samlar in och använder platsdata från Androidanvändare och anmälan baseras på uppgifter från rapporten ”Every step you take” som tagits fram av norska Forbrukerrådet.

Läs mer: https://www.datainspektionen.se/nyheter/datainspektionen-inleder-tillsyn-mot-google/