Datorn är snart död med massor av ouppfyllda löften. Den är saknad av få och älskad av ingen.

Så usla som datorerna har varit borde de aldrig ha tillverkats. Anledningen att vi har accepterat datorerna är allt fantastiskt vi har kunnat göra med en internetuppkopplad dator.

Under min karriär som datorägare har jag stått ut med fel och problem som jag aldrig skulle ha accepterat hos någon annan pryl. Tänk er själva att du köper en ny bil och att den sedan med en viss regelbundenhet stannar i trafiken. När du ringer leverantörantören så blir du ombedd att ominstallera operativsystemet innan du överhuvudtaget kan få någon assistans.

Jag har lagt veckor av min arbetstid på att fixa problem med de flesta av mina datorer samtidigt som supporten konsekvent bett mig uppdatera operativsystemet vid fel. En liten åtgärd som med alla återinstalleringar av program lätt tagit fem timmar. Hårdvarutillverkarna har alltid kunna skylla på mjukvaruproblem och vice versa.

Datorn har alltid känts ofärdig och levererades länge med en ovärdig design. Vilka andra produktutvecklare skulle leverera sin produkt i en fyrkantig beige plastlåda som surrar. Bara en riktig nörd kan tycka om en stationär dator. Våra mobila prylar har varit så mycket enklare att älska. Varje ny modell skapar nya wow-känslor. Min första Ipad fick mig att vända pc-spåret ryggen för att köpa både en Ibook och Iphone inom ett halvår.

Och det är inte ofärdiga produkter som kommer att döda pc:n utan nya plattformar som surfplattor och smartmobiler. I år vill en dubbelt så stor andel köpa en surfplatta än de som vill köpa en dator enligt tidningen Business Insider. Och ser man till försäljningsprognoserna passerar surfplattorna redan i år datorerna enligt samma tidning.

I mobilen och på surfplattan har tillverkarna levererat ett gränssnitt som är intuitiv och utgår från människan. Touchskärmen gör oss mer delaktiga. I en snar framtid kommer de flesta privatpersoner att nöja sig med att köpa en surfplatta eller en mobil. Men det är egentligen inte datorn som dör utan hemdatorn. Laptopen kommer att leva vidare på våra arbetsplatser medan den fula stationära datorn kommer att fasas ut på samma sätt som fax-maskiner och fasta telefoner.

Det finns en rad vinnare i en pc-fattigare värld. Apple som varit det mest innovativa hårdvaruföretaget kommer att fortsätta leverera fantastiska telefoner som är ett par tusen kronor dyrare än konkurrenternas premiumlurar. Google har tagit ett ordentligt grepp på mobilmarknaden med Android. Google dominerar mobilt sök ännu mer än stationärt sök. Samsung kommer att kränga lurar och surfplattor en masse. Den största vinsten får användarna.