Att köpa billigt skräp direkt från Kina och betala ett par tior i frakt är inte hållbart. Därför är det skönt att PostNord börjar ta ut en avgift för att hantera alla paket från Kina.

Förra året exploderade direktimporten direkt från Kina. I jultider kunde det komma över 150 000 paket varje dag till Arlanda och kritiken mot PostNords sätt att hantera pakethögarna växte.

Nu har PostNord börjat ta ut en administrativ avgift på 125 kronor för att hantera pakten från Kina. Dagarna när konsumenterna betalar 20 kronor i frakt för några mobilskal med flygfrakt från Kina är över. Det kommer fortfarande att vara billigt att köpa lite dyrare prylar direkt från Kina via marknadsplatser som Ali Express och Wish. Men allt färre kommer nu att beställa ett par mobilskal när avgifterna och moms passerar 200 kronor.

Hela förutsättningen för privatpersoners kinaimport är ett internationellt postavtal från 1800-talet som gör det möjligt för China Post att skicka ett paket från Kina till Sverige för 20 kronor.  Att privatpersoner importerar enstaka mobilskal med flygfrakt direkt från Kina är naturligtvis helt förkastligt ur ett hållbarhetsperspektiv. När jag själv har köpt från Kina har exportören alltid skrivit ner värdet på produkten för att minimera den svenska momsen. Men normalt togs det varken ut någon tull eller moms eftersom PostNord helt enkelt inte hann med.

Elsäkerhetsverket har också varnat för konsumenterna från att köpa billig elektronik direkt från Kina utan tillverkare, varumärke och säkerhetsmärkning. All elektronik i Sverige ska vara CE-märkt. Svenska importörer lägger stora summor på att säkerhetstesta elektronik från Kina för att konsumenterna ska kunna sova tryggt om nätterna. Jag har sett skrämmande dåliga direktimporterade nätadaptrar från Kina.

Internationell e-handel har ökat utbudet för svenska konsumenter enormt. Vi kan handla supersmidigt från hela EU och stora aktörer som Zalando erbjuder både fraktfritt och fri returfrakt. Men att flygfrakta mobilskal och farlig elektronik direkt från Kina är inte hållbart och det gamla postavtalet från 1800-talet snedvrider konkurrensen på ett ohederligt sätt.

Det är inte värt att köpa billig elektronik direkt från Kina. Du betalar sjukt lite när du beställer men kostnaden för ett nedbrunnet hem går inte att räkna i pengar. Och kostnaden för miljön när din nätadapter ska flygfraktas är enorm. Har du inte råd att handla till normala priser – köp begagnat på Blocket, Tradera eller Sellpy.