Mobiltelefonens sökruta är min förlängda hjärnstam.

Ett sviktande minne är inte något problem längre när en associativ sökning lätt hittar ordet, namnet eller orten du glömt.

Trots att jag egentligen har ett bra lokalsinne använder jag mobilens gps var jag än ska. Den internetuppkopplade mobilen blir ett filter som hela världen bryts igenom.

Google kommer att göra mänskligheten smartare eftersom sökmotorn hjälper oss att hitta mer information som hjälper oss att göra bättre val. Det ansåg 76 procent av de 895 experter som svarade på frågor till undersökningen ”Future of the Internet” av Pew Internet & American Life Project.

Upprinnelsen till frågan var akademikern Nicholas Carrs artikel i ”Is Google Making us Stupid?” i Atlantic Monthly magazine. Carr anser att internet och sökmotorer försämrar vår förmåga till koncentration. Han är rädd att vi förlorar förmågan till djupare tankar.

Men att vi har tillgång till all världens information några knapptryck bort kan inte göra oss dummare. Den förlorade koncentrationen är lättare att skylla ett medialandskap där tv-producenterna tävlar om att lyfta fram mänsklighetens sämsta sidor. Det ska vara snabbt och skoj. Det finns en rädsla för allvar.

Alla resurser på internet och sökmotorerna kommer att förändra vår kapacitet att ta till sig information. Vi kommer inte att behöva minnas så mycket, men vi måste tänka mer och vara bättre på kritiskt tänkande och analys. Det handlar egentligen bara om att ta ett steg tillbaka och fundera lite innan vi trycker på sök-knappen.