Att enbart utgå från mobilen är fel i en värld där användarna hoppar från desktop till surfplatta, till mobil och wearables. Det krävs en idé och ett syfte för varje plattform som varumärket finns på.

Ett större varumärke måste idag ha ett uttalat syfte för varje plattform som används eftersom användarnas behov och beteenden skiljer sig markant på en desktop-dator, mobil eller smartklocka. Det är hög tid att anpassa sina tjänster för mer än bara till skärmstorleken.

På podden Harvard Business Review Ideacast för Phil Libin, Evernotes vd, ett mycket intressant resonemang om hur ett företags tjänst verkligen måste anpassas på flera plan beroende på vilken plattform som används.

På en desktop-dator kan vi arbeta med en uppgift och en applikation i flera timmar. Detta är Microsoft-världen där vi kan arbeta i timmar med Word, Excel eller PowerPoint. Office-paketet är också överlastat med funktioner som de flesta användare aldrig utnyttjar. Vi arbetar få men längre arbetsperioder per dag.

På mobilen använder vi kanske en applikation fem minuter åt gången, men vi gör det 20 gånger per dag. Här ställs det andra krav på applikationen. Det finns exempelvis ingen tid att leta efter mappar eller tusen olika funktioner.

Den verkliga extremen i sammanhanget blir smartklockan. Vilka funktioner ska vi lyfta in i appen till smartklockan för att användaren ska få en meningsfull och produktiv upplevelse av appen?

Utmaningen är att inte bara anpassa efter skärmstorlek utan även sätta in skärmen i ett större sammanhang för att förstå vilka funktioner användaren förväntar sig på desktop, mobil eller wearables. Den som lyckas kommer att belönas med miljarder användare.

PS. Detta är vårens sista ordinarie Jajja Magazine. Semester är till för avkoppling men också en möjlighet till reflektion. Tänk ut tre sätt/verktyg som ni ska börja använda till hösten för att göra ert arbete roligare och effektivare. Digitaliseringen har bara börjat. Trevlig sommar och vi ses i augusti.

PPS. Håll utkik efter sommarens tema-nummer (e-handel, sociala medier, annonsering m.m.)