Om du vid rätt tidpunkt sätter in rätt digital hävstång så kan du bli miljardär. Om du missar tidpunkten något eller väljer fel hävstång så kommer du ändå ha haft kul.

Den amerikanska affärstidningen Inc har publicerat sin Europe 5000-lista där de 5000 snabbaste växande europiska företagen listas. På tio-i-topp fanns fem svenska företag med klockmärket Daniel Wellington i topp tillsammans med taxiappen Cabonline på sjätte plats, spelbolaget Star Stable på åttonde plats, Feo Media som tagit fram spelet Quizkampen på nionde plats och möbelbutiken Furniture Box på tionde plats. Om vi tittar på mer etablerade företag så finns betalföretaget Klarna och musiktjänsten Spotify i den internationella strålglansen.

Vi är tio miljoner människor och vi befinner oss i den geografiska periferin – ändå lyckas vi få fem företag på den europeiska tio-i-topp-listan i tillväxt.

Det som är gemensamt för alla företagen som nämns i den här krönikan är att de är digitala och att de lyckats etablera sig i rätt ögonblick. De har lyckats vända en av de största nackdelarna med att driva företag i Sverige, den pyttelilla hemmamarknaden, till en fördel. Sverige är så litet att ett digitalt bolag måste satsa internationellt från starten.

Vi fokuserar alltid på de spektakulära framgångshistorierna och då känns allt svårt. Men alla kan utnyttja de digitala hävstänger och verktyg som finns där ute till att försörja sig på ett kul sätt. Skulle miljarderna komma samma väg är det ju inte fel.

Idag går det att nå hela världen från Sverige om produkten, erbjudandet och tidpunkten är rätt. Du kanske inte kommer att nå YouTubern Pewdiepies antal prenumeranter, men det är möjligt att utnyttja YouTube, Soundcloud, Instagram, Amazon eller varför inte Google för att nå ut på en global marknad.