Hemleveranser, uthyrning av bostaden via Airbnb och städhjälp har ökat efterfrågan på digitala lås som gör det möjligt att släppa in folk i bostaden utan att ge dem en nyckel. Men dagens hemförsäkringar försvårar användandet av digitala lås.

Ökad e-handel och delningsekonomin har lett till ett ökat intresse för digitala lås, då många vill kunna släppa in leverantörer av paket eller städpersonal i bostaden utan att dela ut en extra nyckel.

– Väldigt många av de låsen vi idag säljer till privatpersoner är digitala. Men jag tror att det är den här kombinationen av tjänster som gör att vi kommer att gå från att ”early adopters” till att gemene man skaffare ett digitalt lås, säger Kristoffer Wadman, affärsutvecklingschef på låsföretaget Assa Abloy till Sveriges Radio.

Försäkringsbolag upplever en ökning av frågor från kunder om digitala lås. Flera av låsen har också blivit godkända av försäkringsbolagen och behandlas som ett vanligt lås om det skulle bli inbrott. Släpper man in okända aktörer i hemmet finns det däremot anledning att tänka till.

– I nuläget så är det ju så att om du släpper in någon obehörig som stjäl så gäller inte hemförsäkringen, säger Jenny Rudslätt på försäkringsbolaget IF.

Flera av låsföretagen har därför egna försäkringslösningar och enligt Jenny Rudslätt arbetar nu försäkringsbolagen tillsammans med flera olika aktörer för att hitta lösningar som ska passa den nya marknaden. Bland annat diskuterar man om det ska vara kundens ansvar, vars bostad det gäller, eller om leverantörerna ska ha ett särskilt ansvar för sina anställda.

Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6825624