Dagens Nyheters nöjesbilaga, DN På Stan, har genomfört en redesign på webben och papper. Både papperstidningen och webbplatsen ser snygga ut. Och innehållet håller så hög kvalité som man kan vänta sig av Sveriges största morgontidning. Den malliga morgontidningen som Jan Guillou brukar säga.

Men när det kommer till sökmotorerna är det snällaste man kan kalla DN På Stan ett hjärnsläpp. Det går att använda sajten som ett kurskompendium i hur man inte ska göra om man vill synas i sökmotorerna.

Rubrikerna är bilder för att DN ska kunna utnyttja ett ovanligt typsnitt, vilket gör att sökmotorerna inte kan läsa texten eller ens förstå att det handlar om rubriker. Alla artiklar saknar unika titeltaggar. Kombinationen inga rubriker och inga titeltaggar lämnar sökmotorerna i det blinda om vad som är viktigt i artiklarna. Min erfarenhet är att titeltaggarna tillsammans med rubrikerna är de två viktigaste faktorerna för att ranka i sökmotorerna på särskilda sökord.

På DN på stans huvudsajt har de fixat bra url-er enligt modellen www.pastan.nu/konst- museer/allt-samtidigt-pa-fargabriken-1.21092, men på deras blogg får man i skrivande stund nöja sig med www.pastan.nu/bloggen/?entry=113. Användare klickar inte gärna på adresser som inte går att begripa. Om man klickar på kategorierna i bloggen så ändras inte ens url-erna. På mina egna bloggar Uppkopplat.se och E-handelstrender.se är det just kategorierna som driver söktrafik. Den trafiken kan DN glömma.

Min käpphäst är att man ska bygga sajter för besökare och inte sökmotorer. Älskar din målgrupp coola Flash- eller Ajax-lösningar så bygg i Flash och Ajax. Men att helt ignorera sökmotorerna är bara korkat. DN På Stan avhänder sig hundratusentals besökare bara för att de snygga rubrikerna kräver bilder istället för läsbar html-text. Avsaknaden av titeltaggar är det ännu svårare att hitta ett försvar för.