En rörelse av refuseniks i Silicon Valley har börjat uppmärksamma de negativa effekterna på individer och samhälle när vi uppslukas av våra sociala flöden. Många klarar inte längre att sätta gränser till gränssnitt som utvecklats för att få oss att hänga kvar.

På ICA i Årsta gräver en tvååring och en fyraåring med händerna i två lådor var vid lösgodiset. Mormor står bredvid djupt försjunken i sin iPhone. När jag frågar om hon kan släppa mobilen och ta hand om barnen reagerar hon aggressivt och börjar skrika att jag förstör deras trevliga stund tillsammans. Kvinnan föser sina barnbarn till kassorna skrikande åt mig. Min egen åttaåring skäms för att pappa lagt sig i.  Jag tror inte att kvinnan normalt skriker i affärer, men när hon blev påkommen med att glömma barnen för sina fantastiska sociala flöden blev det för mycket.

Varje dag ser vi människor som helt uppslukade av sina mobiler vandrar över gator utan att uppmärksamma trafiken runt omkring sig. Vi tittar på mobilen det första och sista vi gör under dagen och flera hundra gånger däremellan. Det är ingen slump att vi inte kan släppa flödena – de är utvecklade av några av de smartaste människorna som finns på jorden.

Justin Rosenstein, 34 år, har ställt in operativsystemet på sin laptop att blocka den sociala sajten Reddit. Han har dessutom blockat Snapchat som han jämför med heroin och har satt tidsbegränsningar för hur mycket han får använda Facebook. När han senast köpte en ny iPhone lät han sin assistent aktivera föräldrakontrollen så att han inte ska kunna installera nya appar.

Rosenstein är särskilt försiktig med Facebooks like-knapp som han menar ”ger mängder av pseudo-njutning”. Rosenstein var en av de ingenjörer som skapade like-knappen när han arbetade på Facebook. Idag är med en ny rörelse som försöker hindra att mänskligheten vandrar in i en dystopi som domineras av gränssnitt som gör det omöjligt för oss att begränsa vår tid med sociala medier.

I jakten på användarnas uppmärksamhet har i grunden goda människor skapat en värld där mänskliga relationer får stå tillbaka för hur många likes det går samla. Appar som Snapchats vars grundfunktionalitet bygger på att unga människor ständigt måste posta uppdateringar till hela sin bekantskapskrets för att inte förlora i en helt gameifierad värld. Det är dessutom en värld där troll, sexuella förövare, jihadister och populister får verka ostörda.

Det är hög tid att vi diskuterar hur vi vill att de stora plattformarna ska fungera. Vi måste få makten över att styra och filtrera våra flöden för andra syften än att bara hålla oss fast i flödena. Det är rimligt att plattformar som Facebook är helt transparenta med hur de får oss att fasta i flödena.