Googles position i det digitala eko-systemet kan upplevas som cementerad, men visst finns det aktörer som skulle kunna hota Googles hegemoni.

Även om Microsofts sökmotor Bing knaprat lite på Googles marknadsandel på den amerikanska sökmarknaden tror inte ens Microsoft att de ska lyckas slå Google inom vanligt webbsök utan försöker profilera sig med naturligt språk-sök i appar och sökteknik som förutser vad folk kommer att efterfråga för att göra skillnad i människors vardag.

Googles kvartalsrapporter fortsätter att visa tvåsiffriga tillväxtprocenttal och mer än hälsosamma vinstmarginaler. Tre miljarder sökningar per dag går att översätta i många sköna annonsmiljarder. Smolken i Googles glädjebägare är EU som blivit allt mer intresserade av vad Google gör för att förhindra konkurrensen. Lägg till att opinionen i Storbritannien börjar ifrågasätta de digitala giganternas minimala skatteinbetalningar till de länder där de är verksamma. Storbritannien är det enda land vid sidan om USA som redovisas separat i ekonomiska rapporter.

Vid sidan om dessa randanmärkningar undrar ni säkert om det finns något som hotar Googles totala dominans?

Det enda reella hotet mot Google idag är Facebook. Facebook har anpassat sig bättre till användarnas nya mobila vanor än Google. I takt med att Facebook utvecklar sin annonsteknologi medan antal användare marscherar mot den andra miljarden borde Google oroa sig. Googles försök att utveckla en egen social plattform med tvångsanslutning av användare till Google Plus går trots hundratals miljoner användare inte att beskriva som något annat än ett fiasko. Jag tror inte jag mött en enda entusiastisk Google Plus-användare ännu.

Apple, världens högst värderade teknikbolag, har inte givit upp tanken på att utmana Googles på dess hemmaplan. Framlidne Steve Jobs förlät aldrig sina adapter Sergey Brin och Larry Page för att ha utvecklat Android i direkt konkurrens med Iphone. Mycket talar för att Apple planerar att utveckla sin interna sökmotor Spotlight till en fullfjädrad webbsökmotor. Köpet av den sociala sökmotorn Topsy för två år sedan handlade mer om att köpa kunskap om webbindexering än socialt sök, enligt tidningen AppleInsider. Det finns redan en AppleBot som söker av webben för Spotlights och Siris räkning. Alla vet att det är inom mobilt sök som framtiden finns och där borde Apple ha konkurrensfördelar gentemot Google.

Google har heller aldrig erövrat sökmarknaderna i världens mest folkrika land Kina eller i världens största land Ryssland. Både Baidu i Kina och Yandex i Ryssland har resurserna att utveckla en sökmotor som kan utmana Google utanför sina hemma-marknader. Kanske inte i Västeuropa och USA, men världen är större än så.

Sedan vet vi aldrig vilka nya aktörer som kommer att lyfta med nästa teknikskifte. I den digitala världen lever inte ens giganter säkert. Microsoft missade webbsökets betydelse för utvecklingen och fick nöja sig med att tjäna vansinnigt mycket pengar på sin Office-paket istället för att styra framtiden. Frågan är om Google kommer att kunna förutse nästa teknikskifte i tid?