Googles mejltjänst Gmail har passerat en miljard användare. Det finns många skäl att hantera sin mejl i molnet.

Gmail behöver ingen närmare presentation. Det är Google fantastiska mejltjänst som jag rekommenderar både för privatpersoner och företag. Det går att använda den vanliga gratistjänsten för företag, men för ett större företag finns det fördelar med att välja Google Apps som ger företaget en del administrativa möjligheter.

Spamfri vardag. Det viktigaste argumentet för att använda Gmail privat och i jobbet är deras utmärkta spamfilter. Det är ytterst sällan spam besvärar mig idag och det är sällsynt att ett legitimt mejl fastnar i spamkorgen.

Driftsäkert. När jag tidigare utnyttjade mitt webbhotell för att administrera mejlen uppstod det driftsproblem då och då. Det händer knappast sedan jag flyttade över allt till Gmail.

Enkel synkning. Installerar man Gmails app på mobilen och kollar mejlen på datorn via webbläsaren uppstår inga problem med att synka mejlen. Det krävs inte heller några tekniker för att sätta upp lösningen.

Använda egna mejladresser. Det är inga större problem att använda egna mejladresser via Gmail. Det krävs en del inställningar och kunskap om namnet och inloggningsuppgifterna till ditt webbhotells mejlservrar. Detta går även att göra med Gmails gratistjänst för privatpersoner.

De tre flikarna. En av de bästa uppgraderingarna av Gmail var när inkorgen delades upp mellan tre flikar: Primärt, Socialt och Kampanjer. Det har gjort att det enklare att hålla koll på viktiga mejl. Det går att lägga till flikarna Uppdateringar och Forum för dem som har behovet.

Sökfunktionen. Att kunna utnyttja Googles sökteknik när du letar bland gamla mejl är en riktigt vass funktion som gör livet enklare. Hela ens arbetshistoria finns i inboxen.

Etiketter. Under inställningar (kugghjulet högst upp till höger) kan du lägga till etiketter utifrån hur du vill organisera din mejl. När du lagt till en etikett så styr du enkelt över rätt mejl till rätt etikett via ”Filter och blockerade adresser” i inställningar.