När momsen sänks på digitala böcker till sommaren, kommer digitaliseringen av bokbranschen att accelerera. Och det borde leda till e-bokens publika genombrott.

När momsen på pappersböcker sänktes från 25 procent till 6 procent i januari år 2002, ledde det till en guldålder inom bokbranschen. Sänkningen kom läsarna till del i form av lägre priser och omsättningen i branschen ökade med runt 20 procent, enligt en rapport från Förläggarföreningen. Läsarna lade en extra bok i shoppingkorgen.

När momsen på digitala böcker sänks den 1 juli gör det på en marknad där de digitala abonnemangstjänsterna förra året ökade med 33,4 procent. Samtidigt som den fysiska handeln tappade 5,2 procent, enligt statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Att lyssna på ljudböcker via tjänster som Storytel och Nextory kommer att växa våldsamt de närmaste åren. Samtidigt kanske den klassiska e-boken som man läser på en e-boksläsare, äntligen får en chans att utvecklas. Den svenska marknaden ligger långt efter den brittiska och amerikanska, där en betydande andel av böckerna är digitala.

Om inte de svenska branschaktörerna nu satsar på bra e-boksläsare med ett bra mjukvarustöd, kommer utländska aktörer som Amazon att kapa åt sig e-bokmarknaden.

Nu väntar jag bara på att någon av de stora aktörerna som Adlibris och Storytel, tar fram e-boksläsare som inte känns plastiga med undermålig programvara på. Jag har en oälskad Letto från Adlibris i någon byrålåda. Och när Storytel förra året släppte en e-boksläsare så gick den sönder efter ett par veckor. När jag ville ha en ny så skickade Storytel tillbaka pengarna. Min flera år gamla Kindle från Amazon, är vida överlägsen Storytels och Adlibris e-boksläsare.

Effekten av den sänkta digitalmomsen för dagstidningar och magasin är inte lika självklar. Frågan är om sänkningen inte kommit lite för sent. Dagspressen brottas framförallt med den stora förflyttningen av annonsintäkter till plattformar som Google och Facebook. Men jag väljer ändå att vara optimistisk. Tidningar som Dagens Nyheter, som valt att utveckla väl fungerande appar, utvecklar journalistiken och vågar att ta betalt av läsarna, har lyckats väl.

Digitala abonnemangstjänster för ljudböcker gick fantastiskt redan före momssänkningen. Nu hoppas jag också att e-böcker som man läser får ett uppsving. Ännu viktigare är om tidskrifterna lyckas utnyttja momssänkningen för att utveckla sina digitala erbjudande till läsarna.