När Sveriges största YouTuber på svenska, Jockiboi, rebrandar sig till Joakim Lundell är det tyst utanför YouTubesfären eftersom olika generationer lever i helt separata medievärldar.

Sveriges största svensktalande YouTuber, Jockiboi, med sammanlagt över 1,2 miljoner följare på sina YouTube-kanaler Jockiboi-tv och Jocke & Jonna, har vuxit upp.  I en video som i skrivande stund har drygt en halv miljon visningar berättar han att han kommer att sluta göra videos under namnet Jockiboi. Han vill inte längre förknippas med all ”drama” som följt honom sedan dagarna han skämde ut sig i dokusåpan Kungarna i Tylösand.

Hur jag än letar hittar jag bara två artiklar i traditionella medier om rebrandingen, typiskt nog i kvällstidningen Aftonbladet och skvallertidningen Hänt i Veckan. Själv får jag höra talas om det i den utmärkta Mediepodden med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.

Normalt sett hatar jag när traditionella medier gör stora nyheter om Twitter- eller YouTube-bråk, men visst borde det ges lite utrymme att Sveriges största svenskspråkiga YouTuber re-brandar sig? Men det är tydligt att de nya mediesfärerna kring sociala medier och YouTube lever i en parallell värld i förhållande till traditionella medier.

Jockiboi är inte den första att rebranda sin sociala medie-persona till något mer ansvarsfullt. Blondinbella som blev Sveriges ungmoderat med hela svenska folket, är idag framgångsrikt rebrandad till serie-entreprenören Isabella Lövengrip.

Alex Schulman har också gjort resan från att varit den elakaste bloggaren i Sverige till författare och mycket framgångsrik poddare som gärna berättar om sitt liv som engagerad pappa.

Jag förväntar mig av traditionella medier att de ska göra den snabbt föränderliga medievärlden begriplig för mig. Då är det relevant att bevaka vad Jockiboi gör ur ett affärsmässigt perspektiv. Hans bråk med brorsan och Raed Murad är jag fortfarande helt ointresserad av.