EU-kommissionen har upprättat ett ärende mot Vale som äger spelplattformen Steam samt fem spelutvecklare som finns på plattformen för att de brutit mot förbudet mot geo-blockering. Konsumenter i EU ska kunna shoppa runt i olika länder för att köpa en tjänst eller produkt där den är billigast utan att blockeras för att det bor i ett annat EU-land.

Det är inte tillåtet inom EU att blockera EU-medborgare att shoppa runt i Europa för att hitta lägre priser utanför sitt eget land för exempelvis spel. Därför tar nu EU-kommissionen upp ett ärende om spelplattformen Steam och fem spelutvecklare som säljer via plattformen – Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media and ZeniMax.

– I en sann digital enhetsmarknad ska europeiska konsumenter ha rätt att köpa spel var de vill oavsett var de bor i EU, sade Margrethe Vestager, konkurrenskommissionär i EU.

EU-kommissionen har skickat ett ”uttalande om invändningar” till de nämnda företagen för att få in deras syn på ärendet. Företag som fälls för anti-konkurrens beteende kan bötfällas för upp till tio procent av deras globala omsättning.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-eu-antitrust-games/eu-charges-six-video-game-companies-with-unfair-geo-blocking-idUSKCN1RH0XN