Efter månader av förhandlingar är nu en majoritet av EU:s länder överens om en ny upphovsrätt.

Googles centrala roll i det digitala ekosystemet har visat på behovet av en ny upphovsrätt. Och snart kan EU presentera en ny upphovsrätt, som tar hänsyn till plattformar som Google. Det mest kontroversiella förslaget är att Google ska tvingas betala för att publicera textutdrag av nyheter. Även kraven på filter, för aktörer som YouTube, för att förhindra att upphovsrättskyddat material sprids har kritiserats.

EU:s medlemsstater måste nu harmonisera sitt förslag på ny upphovsrätt med EU-kommissionen och EU-parlamentet. Kommissionen, som öppnade frågan för två år sedan, vill skydda Europas kulturella arv och göra styrkeförhållandena mellan plattformsföretagen, publicister och upphovsmän, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Glad att se att EU-länderna än en gång hittar en gemensam röst om upphovsrättsreformer. Jag hoppas på en uppgörelse nästa vecka. Europa förtjänar en upphovsrätt som passar den digitala tidsåldern som är bra för upphovsmän, plattformar och vanliga användare”, twittrade Andrus Ansip, EU:s digitala chef.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-eu-tech-ip/eu-countries-agree-on-copyright-reforms-deal-in-sight-next-week-idUSKCN1PX2FT