Trots att Google är en av den viktigaste trafikkällorna arbetar bara 42 procent av Sveriges webbplatser aktivt med att sökoptimera texter, enligt rapporten Hur mår Sveriges webbplatser.

Google är den viktigaste trafikkällan för de flesta webbplatser. Trots detta är det enbart 42 procent av Sveriges webbplatser som arbetar med att sökoptimera texter, enligt rapporten Hur mår Sveriges webbplatser? som tas fram av analysföretaget Web Service Award. Rapporten bygger på en enkät med webbansvarig på närmare 600 företag, kommuner, landsting eller myndigheter i Sverige.

Företag arbetar generellt mer med sökoptimering än kommuner och landsting. Bland den kategori företag som arbetar mest med att sökoptimera texter, e-handlarna, är det ändå bara 60 procent som sökoptimerar texter.

– Med tanke på hur viktigt träffar från Google borde vara för e-handlare är det konstigt att inte fler sökoptimerar sina webbplatser, skriver Web Service Award.

Texterna på webbplatsen är sökoptimerade

Myndighet                           45 procent
Kommun/landsting       32 procent
Organisation                      37 procent
Företag                                  54 procent
E-handel                               60 procent

Källa: Hur mår Sveriges Webbplatser? Trendrapport 2016, Web Service Award

Det är extremt ovanligt att webbredaktörer får utbildning i sökoptimering, enligt Web Service Award som har en nära dialog med många webbansvariga.

En större andel av företagen, myndigheterna och organisationerna arbetar med sociala medier än med sökoptimering. Hela 96 procent av webbplatserna i undersökningen arbetar med en eller flera sociala medier. Facebook, Youtube, Twitter och LinkedIn är de vanligaste plattformarna webbplatserna arbetar med.

Läs mer: webserviceaward.com