Facebook och YouTube utnyttjar ny teknik som automatiskt identifierar och tar bort extrema videos från exempelvis terrorkulten Islamiska Staten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I tysthet har Facebook och YouTube börjat att blocka videos från extremistorganisationer som exempelvis Islamiska Staten automatiskt. Genom att omvandla extremistfilmer till särskilda digitala fingeravtryck blir det enkelt att hitta nya extremistfilmer och ta bort dem automatiskt.

Extrema jihadistorganisationer har länge använt sig av modern digital teknik för att få ut sitt budskap. En stor del av rekryteringen sker online. Därför är det viktigt att identifiera och avlägsna extremistvideos.

Tekniken utvecklades för att ta bort material som bryter mot upphovsrätten, men används nu för att hantera problemet med extremist-material. Tekniken gör det svårt att återposta videos som redan har avlägsnats en gång.

Facebook och Google har inte officiellt bekräftat nyheten, men Reuter har fått den bekräftat från flera som är bekanta med tekniken.

Läs mer: www.reuters.com