Googles sökmotor satte standarden för hur vi söker information på internet. Men Facebooks nya sökfunktion kommer att förändra hur vi ser på sök i framtiden.

Googles sökmotor och dess algoritmer för ranking av innehåll är den infrastruktur som hållit samman internet i över 15 år. Internet börjar och slutar i en sökruta. Algoritmer värderar nyckelord på en sida tillsammans med inlänkar och användarnas klickbeteenden för att presentera relevant innehåll för användarna. Vår syn på kunskap börjar och slutar i en sökruta.

Innehåll + länkar är valutan för synlighet på webben. Det är en modell som har tjänat både företag och användare väl. Medvetna företag har med någorlunda förutsägbarhet kunna synas i Google och användarna har som oftast hittat vad de letat efter. I praktiken finns inte information om den inte är finnbar via Google.

Få tror att Google, som grundades så sent som 1998, kommer att konkurreras ut de närmaste åren. Samtidigt ökar Facebooks betydelse ökat för varje år. För många mediesajter är Facebook en viktigare trafikkälla än Google. Bonniers framtidsprojekt Kit.se använder främst Facebook och ett nyhetsbrev för att driva trafik.

I Facebook-appens status-gränssnitt kan vi idag välja mellan att posta en bild, länka till en vän, publicera en länk, en smiley eller checka in på en plats. Ett sådant flöde av innehåll och länkar ger oss en mer dynamisk webb.

För snart två år sedan uttalade Facebooks grundare Mark Zuckerberg en tydlig ambition att utmana Google på sökområdet. Zuckerberg såg framsynt mobilen som den självklara plattformen för deras sökambitioner. I förra veckan lanserade Facebook en bättre sökfunktion i deras mobilapp för användare i USA. Med med två biljoner poster och 1,5 miljarder sökningar om dagen är Facebook redan idag en sökmotor av betydelse.

Genom att Facebook nu gör alla användares offentliga inlägg sökbara skapar Facebook ett nytt sökindex som är dynamiskt och socialt till sin natur. Facebook blir lite mer som Twitter där alla användares inlägg är sökbara. Hos Facebook blir våra vänners interaktion med innehåll viktigare för synligheten än vad länkar är för Googles sökträffar.

Facebooks nya sökfunktion gör det lättare att följa konversationen kring nyheter och annat innehåll i realtid. Med en dragning på skärmen uppdateras sökresultatet för de senaste tio sekundernas tyckande om en nyhet. Kanske till och med konversationen blir viktigare än innehållet självt. Det är svårt att överblicka konsekvenserna av ett sådant skifte. Det finns risk för en förskjutning från fakta till tyckanden och smileys. Vi ser redan idag hur infekterande ämnen som flyktingkatastrofen styrs av dem som har högst tonläge, på bekostnad av fakta.

Ibland tänker jag att kommentarsfältet är det värsta som har hänt internet. Trollen har blivit kungar och extremerna lyfts hela tiden fram på bekostnad av de sansade. Google som lägger låg vikt vid sociala signaler och till och med experimenterar algoritmer som avgör om ett påstående är sant, är ur ett kunskapsperspektiv en bättre kunskapskälla än Facebook, som fokuserar på konversationen. Därför hoppas jag att Google fortsätter att vara sökmotorn nummer ett länge än.