Facebook har raderat konton med ursprung i Iran som attraherat över en miljon brittiska och amerikanska följare, i en ansträngning att förhindra desinformationskampanjer.

Sociala medier kämpar för att förhindra att deras plattformar används för desinformationskampanjer. Nu meddelar Facebook i en bloggpost att de tar bort 82 sidor, konton och grupper på Facebook och Instagram, som utger sig vara amerikanska och brittiska medborgare och publicerar ”politiskt laddade” inlägg. Det handlar om inlägg om rasrelationer, immigration och inlägg direkt riktade mot president Donald Trump. Kontona, som har mer än en miljon följare, har sitt ursprung från Iran.

Upplägget var mer avancerat än tidigare iranska desinformationskampanjer och därmed svårare att upptäcka, enligt Facebook.

– Det ser ut som att intentionen var att smälta in i starkt aktiva och engagerade communties genom att posta hetsigt innehåll och sedan lägga till innehåll om Saudiarabien och Israel som stärker den iranska regeringens inställning, sade Ben Nimmo, på The Digital Forensic Resarch Lab.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-facebook-iran/facebook-removes-fake-accounts-tied-to-iran-that-lured-over-1-million-followers-idUSKCN1N021B