Facebook försöker lura sina 350 miljoner användare att acceptera att allt deras innehåll ska öppnas upp för Facebooks alla användare.

Dessutom blir alla användares profiler med kompislistor öppen för spindling av Googles långa armar. När Facebook i förra veckan släppte sin nya integritetskontroll var standardinställningen att allt innehåll ska öppnas upp för alla. Samma sak händer användare som tidigare inte gjort några integritets-inställningar när de väljer alternativet ”tidigare inställningar” istället för ”öppet för alla”. Var det någon mer än jag som okritiskt accepterade de nya inställningarna?

Men tack och lov finns det smarta och känsliga människor på nätet. Ganska snart bloggades det och twittrades runt om på jorden. Även gammelpressen vaknade till liv.

När både Twitter och Myspace öppnar upp sig mot Google så vill inte Facebook missa alla sköna annonskronor som söktrafiken kan generera. Men skillnaden mellan Twitter/Myspace och Facebook är att de tidigare alltid varit öppna för alla som varit intresserade av ditt innehåll där, medan Facebook växt sig stora på att användarna begränsat tillgängligheten på sitt innehåll till vänner. Att klicka ja till deras nya integritetsinställningar innebär att alla dina festbilder plötsligt blir allmän egendom.

Hur illa ute vår integritet är blir ännu tydligare med Googles vd Eric Schmidt uttalande till CNBC:”Om du har något som du inte vill att någon ska veta, kanske du inte skulle ha gjort det till att börja med”. Ett uttalande som passar utmärkt i diktaturer av den hårdare sorten. Ett uttalande man inte vill höra från ett företag som har kontroll på en större del av informationsflödet i världen.

Säkerhetsexperten Bruce Schneier har givit Eric Schmidt svar på tal:

”För om vi är observerade i alla lägen, alltid hotad av rättelser, domslut, kritik, till och med plagiering av vår egen unikhet. Då  blir vi barn, omhändertagna av uppmärksamma ögon, i ständig skräck för att mönstret av våra handlingar ska komma tillbaka till oss genom någon auktoriet som fokuserar på tidigare privata och oskyldiga handlingar. Vi förlorar vår individualitet eftersom allt vi gör är observerbart och inspelningsbart.”

Facebook är det nya FRA. Och Eric Schmidts uttalande får mig att tänka på svunna tider bakom en järnridå när vi tack och lov inte var ständigt uppkopplade. Facebooks integritetsövergrepp på användarna är så grovt att jag på allvar funderar på att lämna Facebook. Om du väljer att vara kvar – se över dina integritetsinställningar.

Så skyddar du dig på Facebook

Välj Inställningar/Sekretessinställningar i toppmeyn. Ställ in ”Bara mina vänner” på allt, utom möjligtvis ”Lägg till mig som vän”

Missa inte att dina vänners applikationer kan sprida din information till vem som helst. Mycket viktigt att du går igenom inställningarna här.