På Facebooks utvecklingskonferens F8 presenterade en rad spännande funktioner som avslöjar hur världens största community kommer att utvecklas i framtiden.

Grundaren Mark Zuckerberg har långsiktiga planer för Facebook, men det är dagens nya funktioner som sätter framtidsagendan.

Boten ska revolutionera kundkommunikation
Den viktigaste nyheten under F8 var lanseringen en bot-plattform på Facebook Messenger som gör det möjligt för varumärken att interagera med sina kunder via Messenger på ett automatiserat sätt. Botar kan bli en viktig kommunikationskanal för näthandlare, allmän kundsupport och medieföretag. Det går att skicka allt från texter, bilder, videos till köp-knappar via Facebook Messenger.

Verktyget innehåller ett öppen API som gör det smidigt för varumärken att integrera sin kundkommunikation via Messenger. Facebook fokuserade mest på e-handel under demonstrationen av verktyget, men det visade även på möjligheter för media att sprida sitt innehåll via Messenger. CNN skickar exempelvis personaliserade nyheter som blir allt bättre anpassade till mottagaren över tid.

Tanken är att artificiell intelligens tillsammans med en förståelse av naturligt språk, ska göra det möjligt för utvecklare att bygga botar som kan förstår kunders intentioner och bara blir bättre på att förstå kunderna över tid.

Spara-knapp blir viktigare
Facebook kommer att lyfta fram sin spara-knapp som sedan några år gjort det möjligt för användare att spara innehåll till senare. På F8-konferensen lanserades en spara till senare-knapp för publicister på webben. Genom att lägga upp knappen bredvid artiklar eller videos kan publiken spara dem till ett senare tillfälle hos Facebook. Innehållet sparas med sin ursprungliga formatering och annonser.

Öppnar för live-streaming
Facebook öppnar ett API för att andra appar eller apparater ska kunna låta sina användare livestreama via Facebook.

Instant Articles för alla
Facebook har öppnat Instant Articles, att publicera eget innehåll på Facebooks plattform, för alla. Det som tidigare varit en experimentverkstad för de största publicisterna är nu ett alternativ för bloggare och vloggare som vill utnyttja Facebooks snabba laddning av innehåll. Facebook gör det extra enkelt genom partnerskap med stora publiceringsplattformar som WordPress, Drupal och Medium.