Rätt inmixad musik eller ljudeffekter lyfter en video eller podcast till en ny nivå. Problemet för mindre företag och innehållsskapare är att det är rätt dyrt att lagligt använda musik. Lösningen är att hitta fri musik under creative commons eller köpa royaltyfri musik.

Det är ganska enkelt att hitta fria bilder på nätet. Du kan hitta det mesta du behöver på Wikipedia. Med ljud och musik är det svårare.

Bästa sajten för helt fri musik under Creative Commons är Free Music Archive – glöm inte att nämna upphovsmannen i presentationstexter av podden eller videon.

Det kan ofta vara enklare att hitta bra musik och du istället köper loss royaltyfri musik. Då betalar du en månadsavgift eller klumpsumma utifrån ditt användande av musiken och du behöver inte betala Stim-pengar per spelning. Epedemic Sounds har 30 000 låtar för videos och podcasts och månadsavgifterna börjar vid 125 kr/månaden och en företagslicens kan kosta 1125 kr/månaden. Jamendo Music har en bra och sökbar katalog. Att köpa loss en låt kostar mellan 10 euro och 100 euro beroende på sammanhanget låten ska användas. Där en licens för privat video på Youtube kostar 10 euro och en standardlicens för företag för en video eller podd kostar 49 euro.

Behöver du ljudeffekt hittar du massor gratis hos Free Sound. För att kunna ladda ner klipp måste du registrera dig.