Google har börjat rulla ut sitt mobil-först-index, som innebär att sajter främst rankas i sökresultatet utifrån sina mobilanpassade webbsidor. Med tiden kommer alla sajter att rankas utifrån sina mobilsidor. Vad betyder det för en sajtägare?

Många webbplatser visar samma innehåll för sina mobila besökare som för sina desktop-besökare, men det finns exempel på webbplatser som visar mindre innehåll för mobilbesökare.

Det är sedan länge viktigt att en webbplats är mobilanpassad och det blir naturligtvis ännu viktigare när Google skiftar till mobil-först-indexering.

Google Webmaster Central Blog har listat tips som hjälper till att säkerställa att en webbplats är klar för mobil-först-indexering:

 

  • Se till att den mobila versionen av sidan har allt viktigt innehåll som texter, bilder (med alt attribut) och videor – i vanliga genomsökbara och indexerbara format.
  • Strukturerad data ska finnas både på mobil och desktopversionerna av webbplatsen. Se till att webbadresser inom strukturerad data uppdateras till mobilversionen på mobilsidorna.
  • Metadata som titeltaggar och metabeskrivningar bör finnas på båda versionerna av webbplatsen. Det ger vägledning om innehållet på en sida för indexering och visning av sökträffar.
  • Inga förändringar krävs för att länka samman separata mobiladresser (m. Dot-webbplatser). För webbplatser som använder separata mobiladresser, behåll den befintliga länken rel = canonical och länka rel = alternativa element mellan dessa versioner.
  • Kontrollera hreflang-länkar på separata mobilwebbadresser. När du använder länk rel = hreflang-element för internationalisering, koppla mellan mobila och stationära webbadresser separat. Hreflangs mobiladresser bör peka på de andra språk-/regionversionerna på andra mobila webbadresser, och länka också skrivbordet med andra skrivbordsadresser med hjälp av hreflang-länkelement där.
  • Se till att de servrar som är värd för webbplatsen har tillräcklig kapacitet för att kunna hantera ökad spindlingsfrekvens. Detta påverkar inte webbsidor som använder responsiv webbdesign och dynamisk visning, endast webbplatser där mobilversionen finns på en separat värd, såsom m.exampel.com.

Läs mer: https://webmasters.googleblog.com/2017/12/getting-your-site-ready-for-mobile.html