HTML5 blir allt viktigare för din digitala närvaro. Men vad är HTML5 egentligen?

Många av oss minns tiden när ett besöka på en ny webbsida krävde installation av något nytt tilläggsprogram. Då gapade delar av webbsidorna tomma i behov av Flash, QuickTime eller något annat tilläggsprogram. Detta slipper vi när HTML5 allt mer anammas av webbutvecklare.

HTML5 är en standard för hur vi bör bygga webbsidor, visa videos och utforma digitala annonser. Med andra ord handlar det om reglera hur vi utformar webb-kod. HTML5 har använts i flera år, men det var först i oktober förra året som organisationen World Wide Web Consortium (W3C) antog den slutliga standarden för HTML5. Framtagandet av webbstandarder är en mycket viktig del av att göra våra digitala värld möjlig. Alternativet är en skog av tilläggsprogram och webbsidor som fungerar dåligt på olika webbläsare.

Den tidigare versionen av HTML (4.01) hanterar främst text och bild. Nya HTML5 inkluderar tekniker för video, ljud, grafik och webbapplikationer, såväl som text och bild.

HTML5 har länge varit ett buzzword i webbvärlden som innefattar en rad webbtekniker som CSS 3 och javascript. När man pratar om möjligheterna med HTML5 menar man vanligtvis kombinationen av HTML5, CSS 3 och javascript.

Stora aktörer som Youtube har bytt från Flash till HTML5. Senast ut stoppar Amazon Flash-annonser till förmån för HTML5-annonser. Och som vi skriver i en av nyheterna i detta nyhetsbrev har marknadsföringsorganisationen IAB valt att rekommendera HTML5 för interaktiva annonser.

Den viktigaste funktionaliteten hos HTML5 är att kunna visa online videos. Fram till nu har det krävts tilläggsprogram som QuickTime, RealPlayer, Windows Media Player och Flash för att visa online-videos. Ett upplägg som både varit besvärligt för användare och en säkerhetsrisk.

Funktioner som stöds av HTML5:

  • Video
  • Ljud
  • Vektor grafik och animeringar
  • Drag-and-drop-funktionalitet
  • Lagring i webbläsaren
  • Positionsbestämning via Geolocation API

Idag har de senaste versionerna av Chrome, Firefox och Opera det bästa stödet för HTML5, samtidigt som Internet Explorer och Safari närmar sig fullt stöd av HTML5, enligt tjänsten HTML5 Test. Mobila webbläsare har också omfamnat HTML5.

På mobiler är fortfarande appar snabbare och bättre än webbapplikationer i HTML5. Men vi ska inte glömma att standarden antogs så sent som i oktober 2014. Nu är det upp till utvecklarna att använda standarden på bästa sätt.