Bokbranschen är, trots omfattande e-handel och allt populärare ljudboksappar, en konservativ bransch. Därför behövs människor med andra perspektiv, för att modernisera en bransch som är helt central för vår kultur.

Alfred Ruth är journalisten som var med och grundade annonsvideobolaget Videoplaza, som såldes för en halv miljard kronor för tre år sedan.  Vad hade du gjort med kontot fullt av pengar? Alfred började skriva på sci-fi-triologin Fermis Filter, om vilka problem mänskligheten ställs inför på grund av artificiell intelligens, som kommer ut denna vecka.

Men Alfred Ruth nöjde sig inte med att skriva en roman, han finansierade även utvecklandet av ett verktyget – Betareader för att betatesta böcker. Han blev förvånad över att bokbranschen inte testade sina böcker innan de publicerades på samma sätt som teknikbolag normalt betatestar sina tjänster innan de släpps i större skala.

500 människor uppdelade i tio grupper läste manuset i olika versioner och Alfred analyserade inte bara deras kommentarer utan även deras läsmönster för att finslipa manuset. Han är noga med att påpeka att testläsarna inte kan påverka vad han vill berätta, men väl hur det berättas.

Att det handlar om sci-fi om artificiell intelligens gjorde det säkert lättare att rekrytera testläsare. Det finns en naturlig community kring sci-fi och artificiell intelligens väcker många frågor.

Jag har inte läst boken ännu, men hur det än är med förbättringarna genom betaläsare, så har uppmärksamheten kring testet givit boken mycket gratis marknadsföring.

Inom filmen har ju fokusgrupper utnyttjats länge och resultatet är, att du sällan ser amerikanska filmer med olyckliga slut.

Men Betareader visar framförallt att förnyelsen av konservativa branscher ofta kommer utifrån. Adlibris grundare var it-konsulter. Ljudboksappen Storytels grundare Jonas Tellander hade jobbat inom läkemedelsbranschen och livsmedelsbranschen. Den största av dem alla Jeff Bezos, som grundade Amazon, hade varken arbetat i en bokaffär eller bokförlag innan han förändrade förutsättningarna för branschen i grunden. Det verkar lättare att förändra en bransch utifrån, än inifrån.